Palatul Culturii “Teodor Costescu”.

Descriere

Descriere

 

Palatul Theodor Costescu este un simbol reprezentativ al Severinului si este declarat monument istoric protejat, pe lista UNESCO, acesta a fost proiectat de arhitectul Grigore Cherchez.
Impunătoarea construcţie a fost gândită de la bun început să cuprindă şapte săli: trei săli mari cu destinaţia de bibliotecă, un cinematograf şi un restaurant formau aripa de nord.
Alte trei săli suprapuse formau aripa de vest. Aici funcţiona Muzeul C. I. Istrati, salonul de festivităţi şi Sala ajutătoare.
Între cele două aripi de clădire se afla Sala de teatru, grandioasă.
Capacitatea ei avand un numar de 700 locuri. Palatul Theodor Costescu are o scenă rotativă, unică în ţară.

Construcţia lui a început în 1912 la iniţiativa lui Theodor Costescu, Director al Liceului Traian din Drobeta, ales în acel an preşedinte al Societătii “Teatrul oraşului Turnu Severin”.
Pentru că finanţarea lucrărilor nu putea fi acoperită din banii publici adunaţi până atunci, Costescu şi-a vândut o parte din pământurile sale din Vânjuleţ. În doar câteva zile acesta a reuşit să strângă întreaga subcripţie de acţiuni pentru începerea construcţiei.
În 1916 lucrările s-au oprit datorită intrării României în Primul Război Mondial.
După 1918, Societatea care se înfiinţase pentru construirea teatrului rămăsese fără fonduri. Din nou, credinţa şi perseverenţa lui Theodor Costescu au dat roade! După două luni de insistenţe, câteva milioane de lei au fost donaţi de severineni, atât cei bogaţi cât şi cei săraci cât şi foşti elevi ai Liceului Traian. Guvernul şi Banca Naţională a României au contribuit de asemenea cu o sumă de bani.

Costescu nu s-a mulţumit doar cu finalizarea lucrărilor! L-a convins pe fostul guvernator al BNR să doneze oraşului preţioasa bibliotecă personală( în 1920 s-a întâmplat, colecţia numărând 40000 de volume). Fostul său professor, savantul C.I Istrati, donează la rugăminţile sale o colecţie impresionantă de artă din toate timpurile. BNR a contribuit şi ea cu un fond de carte.
Pe 30 noiembrie 1924, Palatul Cultural intra în circuitul public.
Provocările nu s-au oprit aici! La acea dată, noul edificiu nu avea sala de spectacole terminată. Sursele de finanţare întârziau să apară…Costescu, cu o energie inepuizabilă şi o credinţă de nezdruncinat şi-a pus în joc toată averea! Mai mult, pentru ca acoperişul palatului să poată fi reparat cu tablă plumbuită, inexistentă pe piaţă şi-a decopertat dependinţele. A donat tabla teatrului!

Sursa: http://zigzagprinromania.com/

Contact

Contact

Locatie

Palatul Culturii “Teodor Costescu”.
Ghidare

Contact

Palatul Culturii “Teodor Costescu”.
  • By primaria
  • E-mail: primaria@primariadrobeta.ro

    Sunt de acord cu procesarea informațiilor mele de către Portal Primaria Drobeta. Politica de confidențialitate *

    Evenimente

    Palatul Culturii “Teodor Costescu”.
    0 Evenimente gasite